Сайт за митология и антична литература

 
Сайт за митология и антична литература

 
Рейтинг: 3.00
(77)
Начало
Двуречието
Древен Египет
Персийска митология
Слявянска митология
Боговете на древна Елада
Героите на Древна Елада
Омир - "Илиада"
Хезиод - Теогония
Древногръцка Лирика
Древногръцка драма
Вицове
Антични афоризми
Тест: Кой гръцки бог искаш да те отвлече?
Файлов архив
Картички
Форум


Банери, интересни линкове

Древногръцка Лирика
Калин
27.04.08 19:05
Той е от Ефес /Мала Азия/, писал е елегии – около 600 г. пр. н. е. За живота му не се знае нищо по-подробно. С елегиите си той е вдъхвал вяра и сили у съгражданите си, за да се борят с враговете на отечеството: Ефес бил често нападан от варвари. Поезията му е проникната от патриотизъм.

  Симонид
27.04.08 21:18
Симонид от Кеос /556-474 г. пр. н. е./ е един от най-великите поети на стара Гърция. Писал е хорови песни за тържества, за победи, за погребения. Бил е близък на мнозина тирани и работел като хоровите поети преди всичко за пари. Особенно две неща са известни от Симонид Кеоски – една жалба на Даная, хвърлена с детенцето си Персей в морето от бащата, комуто било предсказано, че ще бъде убит от своя потомък. Другото – епиграмата за лакедемонците, паднали при Термопилите в Гръко-перскийските войни.

  Ибик
27.04.08 21:16
Родом е от Регион, Южна Италия, в разцвета на силите си е към 540 г. пр. н. е. Заедно с Анакреон живее при двора на самоския тиранин Поликрат. Пише хорови песни за момчета. Понеже е от знатен произход, има възможност да стане тиранин на града си. Но той предпочита да скита свободен по света. Не се знае кога е умрял – легендата разправя, че бил убит от разбойници, когато пътувал.

  Стезихор
27.04.08 21:14
Стезихор е един от най-прочутите поети на хорове. Роден е в Сицилия около 640 г. пр. н. е. Поради това, че се е обявил против тиранията, скитал из други държави. Творчеството му е напълно загубено за нас освен някои фрагменти. Знае се, че е написал 26 книги с по една поема – “Орестия”, “Погребението на Пелей”, “Цербер”, “Елена”, “падането на Троя”. От него са черпили сюжети великите трагически поети на Гърция, особено Еврипид.

  Алкман
27.04.08 21:11
Алкман е роден в средта на VII в. пр. н. е. Произхо-дът му е неясен едни го смятат за чист грък, други за лидиец. Живее в Спарта и заема държавна служба в града. Той е създател на партениона – хорова песен, изпълнявана от девически хор. Малкото дошли до нас фрагменти го представят като поет с изключителна дарба. На едно от стихотворенията му подражават Гьоте и Лермонтов.

  Сафо
27.04.08 20:54
Живее на границата на VII и VI в. пр. н. е. в Митилена на о-в Лесбос. Има малко частно училище за момичета. Учи своите ученички на поезия и танц, на музика и изкуство. Аристократка по произход, тя трябва да понесе участта на прогонените аристократи – известно време живее в изгнание в Сицилия.

 начало 1 . 2 . 3 край 

0.0795